SALE 10% OFF

Profiteer nu van 10% korting op de Linea block 15x15x60cm Black nu vanaf

€ 2,85 SHOP NOW!

15% KORTING OP

Basaltsplit 8-16mm big bag a 1000 kg extra voordelig!

€ 120,00 SHOP NOW!

Zelf bestrating leggen

Sierbestrating maakt uw tuin helemaal af. Let wel; bestrating moet wel goed aangelegd zijn!

Bij een verzakking, slechte afwatering, of wanneer u er bijvoorbeeld achter komt dat uw terrassen te weinig ruimte bieden om te zitten, is de lol er gauw af. Zelf sierbestrating aanleggen is prima te doen, echter een goede voorbereiding is essentieel.

Voordat u sierbestrating gaat aanleggen is het belangrijk dat u weet wat u wilt. Welke stenen wilt u gaan gebruiken? In welk verband wilt u de stenen leggen? Bereken uw terras, pad of oprit op hele stenen. Zo voorkomt u onnodig veel knipwerk. Bekijk in onze webwinkel welke verschillende stenen allemaal te verkrijgen zijn en bekijk hier de verschillende legverbanden (pdf).

 

De ondergrond

Bestrating heeft een stabiele ondergrond nodig. Dit doet u door voldoende en het juiste zand te gebruiken. De hoeveelheid zand die u nodig heeft is afhankelijk van de ondergrond en de functie die de bestrating krijgt. Hoe zwaarder de bestrating belast wordt hoe meer zand er nodig is.

Bestrating Holland gebruikt hiervoor de volgende stelregel:

Oprit: 20 tot 25 cm cunetzand;

Terras: 15 tot 20 cm cunetzand;

Looppad: 10 cm cunetzand.

Het stappenplan

Stap 1

Wij nemen als voorbeeld een terras van 5 bij 7 meter en een zandlaag van 15 tot 20 cm diep. Zet het terras uit met behulp van piketten, deze worden op ongeveer 10 cm van de daadwerkelijke randen van uw terras gezet zodat u nog een beetje kan schuiven met de maat en de ligging. Nu kunt u beginnen met het afgraven van het terras, daarna kunt u het cunetzand storten.

 

Stap 2

Tril nu het zand af met een trilplaat. Voor een oprit kunt u het beste een zo zwaar mogelijke trilplaat gebruiken. Een trilpaat kunt u huren bij een verhuurbedrijf zoals Boels of Bo-Rent. Nu het zandbed is afgetrild zet u de afmetingen van het terras exact uit met behulp van piketten en touw.

 

Stap 3

Nu is het tijd om de hoogte van het terras te gaan bepalen. Neem een hoogte van bijvoorbeeld een betonband, bestaande bestrating of de onderkant van een deur. Leg de eerste steen waterpas, gelijk met de uitgekozen hoogte, daarna legt u een steen om de 80cm die waterpas ligt met de vorige steen. Zo legt u er een aantal vertikaal en horizontaal neer. De onderkant van de steen is de hoogte waarop u gaat afreien.

 

Bestrating loopt minimaal 1 centimeter per meter af. Stel het terras is 5 meter diep en u heeft de hoogte van de deur genomen, dat betekent dus dat de bestrating aan het einde van het terras 5 centimeter lager ligt dan bij de deur. U duwt de piket met het touw aan het eind van het terras 5 centimeter naar beneden. Stel nu opnieuw de steen bij zodat ze weer bij het touw komen te liggen.

Bestrating loopt altijd van de deuren en ramen af naar bijvoorbeeld een border of put. Als u een terras waterpas legt, dan hoeft er maar een kleine verzakking te zijn en het water staat op het terras of bij de deur.

 

Stap 4

Afreien doet u met een rechte plank of een waterpas. Dit is een precies werkje want hoe strakker het zandbed afgereid is des te beter het terras of pad komt te liggen. Het is nu tijd om de bestrating te gaan leggen.

 

Stap 5

Leg de stenen netjes tegen elkaar en zorg ervoor dat er geen zand tussen zit. Maak alle pallets gelijktijdig open, neem tijdens het bestraten steeds een tegel uit een andere pallet, zo voorkomt u kleurvlakken. Nu de stenen gelegd zijn kan het knipwerk beginnen. Een stenenknipper kunt u huren bij een verhuurbedrijf zoals Boels of Bo-Rent. Voor grootformaat tegels heeft u een steenzaag of zaagtafel nodig.

 

Stap 6

De opsluitbanden kunnen nu worden geplaatst. Het komt ook wel eens voor dat deze als eerste worden geplaatst, maar het risico bestaat dat het dan net niet uitkomt waardoor de opsluitbanden er soms weer moeten worden uitgehaald om deze opnieuw te plaatsen. Plaats opsluitbanden altijd circa 2 centimeter onder de bovenzijde van uw bestrating. Na het aantrillen blijft er ongeveer 1 centimeter hoogteverschil over. Hiermee voorkomt u dat er hemelwater langs de opsluitbanden op uw bestrating blijft staan en het ziet er mooier uit.

Stap 7
Als alles gedaan is kan de bestrating afgetrild worden. Reinig de trilplaat grondig voordat u begint met aftrillen; zandresten, cementresten en roest kunnen uw sierbestrating namelijk vervuilen. Getrommelde bestrating, betonstenen met facet en gebakken bestrating kunt u op de gebruikelijke wijze met een metalen trilplaat aftrillen. Bij andere sierstenen en siertegels zijn extra voorzorgsmaatregelen noodzakelijk. Sierbestrating zonder facet, straksteen en deklaag stenen moet u aftrillen met trilplaat inclusief rubberen mat. Zo beschermt u de randen en de bovenlaag van de stenen. Nu kunt u het terras invegen met zilverzand of onkruidremmend zand. Dit is erg belangrijk aangezien dit zand de stenen op zijn plaats houdt. Het zand kan langere tijd blijven liggen, waarbij u het meerdere keren dient in te vegen.

 

Gefeliciteerd u heeft nu zelf een prachtig terras aangelegd.


ONLINE SUPPORT

Advies of hulp nodig? Bel, mail of chat met de specialist!

GROOT ASSORTIMENT

Het complete assortiment van Redsun bij ons verkrijgbaar.

VERZENDING

De verzendkosten bedragen € 99,- voor bestellingen in Nederland

VEILIG WINKELEN

Veilig winkelen doet u bij Bestrating Holland middels een beveiligde verbinding.